HOME LOTTE MANOU FOTOGRAFIE BLOG SHOPCONTACT
27-7-2017

FREE YOUR MIND

Spannend! Ik heb net al mijn bonnetjes van het afgelopen kwartaal weer in een excel bestand gezet. Mijn bedrijf is zo snel gegroeid in een jaar tijd. Ik ben onwijs blij met hoe het loopt en de leuke opdrachten die ik heb. Het zet me vaak aan het denken. Kan ik het allemaal nog wel aan. Gaat er niet teveel van mijn vrije tijd naar mijn werk? Doe ik wel echt helemaal wat bij mij past. Ik weet dat veel mensen mij zien als hét voorbeeld van het creëren van een baan van passies die bij je passen. Het klopt dat ik van veel passies mijn werk heb kunnen maken, maar toch is het nog niet helemaal hoe ik wil leven. Ik roep dit natuurlijk al langer, maar om van dat soms wat verwarrende gevoel een duidelijk omschreven verhaal te maken is best moeilijk. Want wat is het nou wat ik precies voel. Wat wil ik dan precies anders? Als ik dat niet weet kan ik ook nooit een oplossing verzinnen. Dan is het meer dwalen zonder plan. En soms voelt het een beetje zo.


En dus probeer ik tussen alle drukte wat orde te creëren. Wat mij goed helpt voor orde en rust is het opruimen van mijn kantoor. Mijn lades zaten bijvoorbeeld echt vol met papieren, bonnetjes, losse pennen. Al die troep voelde ook als extra troep in mijn hoofd. Dus ik heb mooie etuis gekocht om de pennen in op te bergen. Ik heb de papieren uitgezocht en in mappen gestopt. Ik heb een vuilniszak met oude documenten weggebracht. Toen was het gelijk weer een stuk rustiger in mijn hoofd. Om mijn kantoor nog fijner te maken voor mijzelf bedacht ik me dat witte stoelen heel goed zouden staan bij mijn werkplek. Ik moet echt veel wit om mij heen hebben, mijn hoofd is al druk genoeg. Lichte kleuren geven wat verlichting. Ik koos voor twee  witte eames achtige stoelen van Otto. Deze stoelen hebben ook een soort kussentje dat vast zit aan de stoel. Dit zit dus echt heel chill. Veel chiller dan een eames model zonder kussentje!


Een paar dagen later, nam plaats achter mijn opgeruimde bureau. Wat een verschil kan een opgeruimd kantoor en nieuwe lekker zittende stoelen maken! Ik haalde diep adem, trok mijn schouders naar beneden (iets wat ik vaak vergeet als ik lang ander de computer zit) en begon te schrijven. Uren kan ik nadenken en schrijven. Mijn hoofd leeg maken. Dromen, problemen, gedachten van mij af schrijven. De orde die nu buiten mijzelf was gecreeerd wilde ik ook in mijn gedachten. Ik wilde duidelijkheid, een plan. Langzamerhand werden er steeds meer dingen overzichtelijk. 
Mijn nieuwe stoelen van OttoDit zijn wat dingen die rond gingen in mijn hoofd.

- Dear bad stress, I think it is time to break up.
Gewone stress is geen. Zoals jullie misschien wel weten (ik heb hier vaker over geschreven) heb ik echt onwijs moeite met stressvolle dingen waar je voor een langere tijd aan vast zit. Zoals rijles. Ik kan op een dag dat ik rijles heb lastig focus en plek in mijn hoofd vrijmaken voor andere dingen die ook focus en plek nodig hebben. Ik krijg dan gewoon een soort stress error. Als het echt zou moeten doe ik het wel, maar ik merk dat ik er ongelukkiger van wordt. Ik kijk er naar uit als ik klaar ben met rijlessen. Nog eventjes... Dan heb ik alle diploma's die voor mijn gevoel meer nodig waren. De diploma's die ik hierna wil halen, kies ik echt zelf voor. Dat is een ander gevoel. - Better together.
Bij fotosessies ben ik vaak met meer dingen bezig dan alleen fotografie. Ik fotografeer, denk mee met de beelden die nodig zijn, ik doe de fotostyling en soms film ik ook nog tussendoor. Die dagen zijn heel leuk, maar eigenlijk ook iets te zwaar om in mijn eentje te doen. Mijn plan is om dit over een tijdje samen met iemand anders te doen. Gelukkig ben ik nu voor het eerst begonnen met een stagaire! Hopelijk gaat dit mij ook helpen om genoeg tijd te hebben voor de dingen die ik leuk vind. - Respect yourself.
Iedereen heeft zijn eigen ‘bijsluiter’, zijn eigen ‘handleiding’. We zijn allemaal bezig met het ontdekken van die handleiding en ons leven daarop aan te passen. Samen met mijn coach kwam ik erachter dat ik nog vaak niet naar mijn eigen handleiding wil luisteren. Ik vind het soms zo vervelend dat ik niet alles aankan op één dag van de dingen die ik wel zou willen doen. Ik verwacht nog elke dag dat ik opeens ben veranderd, dat er een wonder is gebeurd en dat ik het opeens wel aan kan. Kortom, ik verwacht teveel van mijzelf, onreële dingen. Door mijn scoliose kan ik bijvoorbeeld gewoon niet zonder pijn een hele dag werken. Hoe graag ik het ook pijnloos zou willen doen. Na een halve dag heb ik medicijnen nodig. Ik wil graag leren om beter te luisteren naar mijn handleiding. Want als jij jezelf niet respecteert, wat voor voorbeeld geef je dan naar de mensen om je heen?!- Worth it.
Ik word heel erg blij van het creëren van iets dat waardevol is in mijn eigen leven. Het liefst zou ik geld willen verdienen met dingen die dus een positieve bijdrage hebben op mijn leven. Zowel zakelijk als persoonlijk.
Hoe ga ik dit aanpakken?
Het liefst zou ik geld willen verdienen met dingen die dus een positieve bijdrage leveren aan mijn leven. Geld verdienen met leven. Zodat ik echt het gevoel heb dat ik leef. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Ik denk dat we daar allemaal naar opzoek zijn. Ik wil dingen creëren die ik mooi vind. Dingen die in mijn levensstijl passen. Werk dat past bij hoe ik wil leven. Een manier van leven dat past bij hoe ik wil werken. En tegelijkertijd wil ik een duidelijke grens. Ik wil bijvoorbeeld niet álles filmen, zoals vloggers. Niet mijn hele leven hoeft online. Ik zou meer ritme willen in mijn werk, wat lastig is als je een baan hebt zoals die van mij. Het is spannend, elke dag is anders, het is een groot avontuur, maar ik mis soms het thuiskomen. Het voelt alsof ik al een jaar weg ben, zonder echt te landen. Door de chaos lukt het mij niet om te leven op de manier waarop ik het liefste zou leven. Als ik wel op die manier zou leven heb ik meer tijd over. Dan vul ik mijn tijd in op een waardevollere manier. Het lastige is om een verdienmodel hierbij te verzinnen die bij mij past. Ik zou kunnen kiezen voor vlogger. Dan kun je geld verdienen met het laten zien van jouw leven en persoonlijkheid. Maar ook dat voelt niet helemaal goed nog.


- Time to learn.
Ik heb enorm veel boeken die ik echt heel graag zou willen lezen. Ik haal veel kennis uit boeken en cursussen. Kennis die ik heb gemist bij bijvoorbeeld school. Ik wil er graag iets mee doen, maar ik kan de tijd niet echt vinden. Dat betekent dat ik dus iets verkeerd doe met mijn tijd. Ik zou hier meer tijd voor willen plannen. Ik zal eens kijken hoe ik dit ga doen. - Sleep.
Ik word de laatste maanden elke dag wakker met rugpijn. Moe, stijf en met rugpijn. Ik voel me zo’n 30 jaar ouder als ik opsta, haha. Dat kan écht niet. Na een paar uur is het zo goed als weg. Het heeft dus te maken met mijn nacht. Ik heb misschien een ander matras en een ander kussen nodig voor mijn rug. Mijn nieuwe Eve matras hebben mijn ouders in gebruik, die hadden hem op dat moment harder nodig dan ik. Maar ik merk dat ik nu toch ook wel toe ben aan een nieuwe. Misschien ook even wat vitamine D slikken. En hopelijk gaat wat yoga ’s morgens ook wat wonderen doen. Laten we daar gewoon vanuit gaan. - Party time.
Ik feest te weinig. Ja. Luxe probleem zou je denken. Maar nee, het is iets gecompliceerder. Ondanks dat ik onwijs spontaan en enthousiast kan zijn ben ik vanbinnen heel verlegen. Bescheiden. Een beetje onzeker zelfs. Ik weet dat ik een waardevol mens ben, maar ik ben ook best lastig voor mijzelf. Ik denk dat als je mij tegenkomt het niet door zou hebben maar waarschijnlijk vind ik het naast heel leuk om je te zien ook best lastig. Ik ben soms te bewust van mijzelf. Mijn gedachten zijn soms iets te serieus. Iets te streng en te perfectionistisch voor mijzelf. Waarschijnlijk vind ik jou helemaal geweldig zoals je bent, maar om dat van mijzelf te vinden vind ik moeilijk. Dat ik dit deel is heel wat. Het is echt een issue geworden. Tijdens feestjes en groepen word ik, zeker als ik nuchter ben, heel erg geconfronteerd met mijzelf. Eigenlijk denk ik constant aan: niet stotteren, niet zwaaien want straks zwaait niemand terug, niet uit mijzelf mensen begroeten want straks geef ik drie kussen en de ander één. Ik probeer alle awkward dingen, die we allemaal wel kennen, uit de weg te gaan. Veel mensen zullen in zo’n situatie lekker lachen en verder gaan, ik doe dat ook maar ik krijg dan vaak een ‘gefaald’ gevoel van. Onzin, I know, maar het is gekke overtuiging in mijn hoofd die erg pittig is. Waar voor andere mensen kletsen met iedereen voelt als ontspanning en afleiding van jezelf als individu, moet ik erg veel moeite doen om mij uberhaupt te focussen op het gesprek. Ik focus altijd op tien dingen tegelijkertijd. Op de mensen om mij heen, op het gesprek, wie er binnenkomt, op wat iemand van mij zou vinden en wat ik van mijzelf zou vinden. Mijn gebruiksaanwijzing is een beetje vaag. Ik ben er onderhand wel aan gewend geraakt, maar ik wil toch ook, ondanks dat ik zo in elkaar zit, meer plezier beleven. Ik wil gewoon graag iets losser leven. Helaas voelde feestjes door dit alles niet echt als plezier, maar vooral als stress voor mij. Werken in mijn eentje, of met mensen die vertrouwd voelen, is voor mij makkelijker omdat ik dan echt kan focussen op iets wat ik maak of doe. Zodra er mensen bij zijn vind ik het lastiger. Na al die klanten, persoonlijke blog, shoots, mooie ontmoetingen neemt het helaas niet al mijn angsten die ik hiervoor had weg. Mijn sociale faalangsten heb ik dus nog steeds. Ik kan er iets beter mee omgaan, ik neem mijzelf iets minder serieus in dit soort sociale situaties. Ik voelde nooit echt de behoefte om weer te gaan stappen, maar laatste tijd zit is stiekem heel jaloers te kijken naar alle ‘festival meisjes’. Zo chill, los, genietend wil ik ook weer naar feestjes gaan. Volgend jaar zomer wil ik ook naar een festival of strandfeest toe. Daarvoor ga ik gewoon weer kleine feestjes bezoeken. Kijken hoe ik mij daarbij voel. Ik heb zin in plezier, daar doe ik het voor. Het enige dat ik een beetje moet leren loslaten is mijzelf.
Om het samen te vatten vind ik dus eigenlijk de volgende dingen belangrijk momenteel: 
-Een opgeruimd, wit interieur maakt mij wat rustiger
-Ik wil meer dingen doen die mij energie geven in plaats van vragen
-Ik wil meer dingen uit handen geven of samen doen
-Ik wil dicht bij mijzelf blijven, mijn grenzen aangeven en respecteren
-Ik wil erachter komen wat ik waardevol vind om mijn tijd mee vullen en dat gaan verweven in mijn werk
-Ik wil meer tijd besteden aan lezen en leren
-Ik wil graag mij lekker voelen als ik opsta
-Ik wil meer plezierIk hoop, ik wil echt dat ik over een paar maanden (12) kan zeggen dat alles van een 5,5 naar een 7 is gegaan bijvoorbeeld. Ik houd jullie op de hoogte!Nog een paar dingen waar ik dankbaar voor ben:
-Ik bedacht me laatst hoeveel onwijs toffe mensen ik heb ontmoet door mijn werk. Juist door zo persoonlijk te schrijven hebben al veel mensen het idee dat ze mij kennen. En dat is zo leuk! Ik heb zoveel nieuwe vriendinnen gemaakt. Ik ben me er zo van bewust hoe onwijs waardevol mensen zijn.
-Creatieve meisjes wordt echt heel leuk ontvangen! We zijn alleen nog live op Instagram, maar dat gaat al super hard en ik krijg heel veel leuke reacties!

photo styling  Scandinavisch  styling  wit 
comments powered by Disqus
Lotte Manou Fotografie on Instagram  Lotte Manou Fotografie on Twitter Lotte Manou Fotografie on FacebookBlogSociety