HOME LOTTE MANOU FOTOGRAFIE BLOG SHOPCONTACT
21-9-2017

COMFORT ZONE

Leven buiten je comfort zone is namelijk niet altijd een feestje
Neem even geen voorbeeld aan mij. Leven buiten je comfort zone is namelijk niet altijd een feestje. Het klinkt vast heel knap dat ik eigenlijk dagelijks dingen doe buiten mijn comfort zone, tegen al mijn angsten, buikpijn en een gek gevoel in. Misschien denk je nu wel dat het dé oplossing is om van je angsten af te komen. Of misschien wel om trotser te worden, sterker, gelukkiger zelfs. Dat is wat ik dacht. Wat vaak ook het advies was van mensen, want: 'in je angst ligt eigenlijk iets wat je graag zou willen.' Maar of het leven buiten je comfort zone je een gelukkiger mens maakt? Mij niet.

Eigenlijk wilde ik dit verhaal opnemen, zoals één van mijn andere ‘voice messages’ die ik de afgelopen dagen heb opgenomen. Ik zat op het strand en kijkend naar de zee nam ik mijn verhaal op. Ik had zoveel te vertellen. Het werd best complex om naar te luisteren. Het werd te ingewikkeld voor mijzelf om het uit te spreken. Sommige verhalen hebben letters op digitaal papier nodig. En zo fietste ik na zonsondergang snel naar huis. Met mijn hoofd al bij de zinnen die ik nu aan het typen ben. Snel schreef ik steekwoorden op, zoals altijd als ik een diepgaand verhaal ga schrijven.
 


Vragen over het brein en lichamelijke signalen
Voor mij zijn luisteren naar mijn intuïtie en het ervaren van dingen (voordat ik pas weet of iets bij mij past) erg lastig. Je kent waarschijnlijk de volgende zinnen wel. ‘Je eerste gedachte is vaak de juiste’. ‘Luister naar je gevoel’. ‘Volg je hart’. Nou… Als ik luister naar mijn eerste gedachte: eet ik vaker suiker dan goed voor mij is en zal ik bijna niets doen omdat ik eigenlijk alles eng vind. Als ik luister naar mijn gevoel dan zegt het vaak dat ik te misselijk ben om ergens heen te gaan. Dat ik per direct uit de trein moet stappen en mijn vader moet bellen om mij te komen halen. Als ik mijn hart echt volg krijg ik paniek omdat ik dan denk dat mijn hart te snel klopt. Dat was natuurlijk meer een grappig voorbeeld, want er zit natuurlijk iets moois verstopt in de zinnen, maar wat ik probeer te zeggen is: soms houden je brein en lichamelijke signalen je voor de gek. Dan is je hart niet makkelijk te volgen, dan weet je niet zo goed wat je intuïtie je verteld. Dan heb je een tweede, derde of soms wel tiende gedachte nodig om echt erachter te komen wat echt goed voor je is op dat moment. Hoe komt dit voor de gek houden? Heeft het te maken met trauma’s, opvoeding, een hormonale disbalans misschien? Of past het ook gewoon bij je als persoon. Is het erfelijk? Is het aangeboren? Ik heb heel lang over deze dingen nagedacht. Neem bijvoorbeeld de zin in suiker. Als je een tijdje geen suiker eet, neemt de zin in suiker ook af. De eerste gedachte die je had: ik heb zin in suiker, zal misschien dan na een tijdje veranderen in de gedachte die je eerst als tweede zelf moest verzinnen: ik heb eigenlijk niet echt zin in suiker, ik heb te laat gegeten, ik heb zin in iets gezonds of ik moet even rust nemen bijvoorbeeld. Geldt dit ook voor lichamelijke signalen? Als ik maar lang genoeg dingen doe die ik eng vind, waar ik buikpijn van krijg, waar mijn eerste gedachte over zegt: doe dit gewoon niet, wordt het dan ook na een tijdje minder? Veranderd die eerste angst gedachten dan ook vanzelf in een fijnere tweede gedachte? Welke aanpak gaat hiervoor zorgen? In hoeverre zijn je lichamelijke signalen en gedachten dus te beïnvloeden?


HOE DAN?
Ik heb lang en veel moeite gedaan om een ander gevoel en andere gedachten te krijgen bij bepaalde situaties. Ik hoopte dat mijn eerste angst gevoel en die eerste angst gedachte als vanzelf zouden veranderen in een beter gevoel, een betere gedachte voor mijzelf. Dit ging niet vanzelf. Jaren naar een psycholoog, cognitieve gedragstherapie en trainingen om de dingen te kunnen doen en aan te leren die normaal zijn voor veel andere mensen. Naar school gaan, een 9 tot 5 baan op een kantoor, reizen. Kiezen op elkaar, veel dingen doen tegen mijn gevoel in, mijzelf aanpraten dat ik het wel leuk vond... Ik wilde graag ook net zo ‘normaal’ zijn als de rest. Ik was jaloers op leeftijdgenoten bij wie de ‘normale’ dingen wel leken te lukken. Vwo, rijbewijsje erbij op je 18e, reisje na de middelbare school, in de avonduurtjes in de horeca werken, daarna studeren, uitgaan er ook nog perfect uitzien. HOE DAN? Dacht ik. Ik werd er niet eens blij van. En toch wilde ik er wel heel graag blij van worden. Want daar leek het geluk te liggen. Bij al die normale dingen die voor mij zo lastig waren. Ik merkte dat sommige relaties niet werkte omdat ik niet van ver reizen hield (moet je vooral met surfers daten…). Ik probeerde dat aan te passen, maar dat was zó moeilijk.


Voor je online identiteit is het zelfs belangrijk om je te onderscheiden van de concurrentie
En oh, ik vond het ook zo vervelend dat ik niet gewoon net zo enthousiast was over het werken in de horeca als mijn zusje. Ik heb vaak gesolliciteerd voor bijbaantjes omdat ik het gevoel had dat ik het wilde, want iedereen vond het leuk, waarom zou ik het niet leuk vinden? Als ik het maar vaak genoeg doe ga ik het ook leuk vinden, dacht ik. Ik vind koffietentjes heerlijk. Zoals je weet ben ik mega productief in koffietentjes, maar dan wel als ik zelf kan bepalen wanneer ik er werk, met wie, en aan wat. Ik wil best koffie zetten, maar dag in dag uit, met offline upselling. Mm.. Ik maak misschien liever een website, slurpend aan een goede koffie, terwijl ik klets met mijn zusje die ik dus kan zien omdat ik ook lekker in het koffietentje kan werken door mijn niet 9 tot 5 baan en tegelijkertijd verzin ik een dan ook even strategie voor upselling, online wel. En weetje wat mijn tinder profiel momenteel is?
‘Al mijn geld gaat naar cursussen (vooral psychologie). Ik heb een extra boekenkast nodig. Ik ben gek op het strand. En op Amsterdam. En op gewone dingen. Ik vermaak me prima alleen maar hou ook zeker van gezelligheid. Ik ben een deel indo maar vind indo eten niet zo lekker en ik durf niet ver te reizen. Ik ren de trap op en klap in mijn handen als ik blij ben. Ik drink weinig alcohol al zijn er 2 foto's hier met alcohol. Ik heb niet gestudeerd wel een baan. Met een leuke baas.’
Nu kan ik met plezier zo’n bio plaatsen. Het grappige is dat ik nu met mensen juist op zoek ga naar wat hun UNIEK maakt. Voor je online identiteit is het zelfs belangrijk om je te onderscheiden van de concurrentie. Daar lijkt het ook al iets meer vertrouwd om echt te benoemen wat je anders maakt dan de rest. Daar is het echt iets positiefs! Maar offline vinden we het vaak toch best eng om anders te zijn dan anderen!


Meer binnen MIJN comfort zone
Een paar dagen geleden schreef ik op Instagram dat ik zin had in ‘gewoon’. Dat ik zin had in normale dingen. Wat dat precies inhield wist ik niet zo goed, maar een ochtendje met mijn vader weg was op dat moment de beste keuze. Gister vertelde ik in een voice berichtje dat ik het gevoel heb gehad dat continu in een uitzondering heb geleefd. Dat ik niet goed voelde waar mijn grenzen lagen. Ik wist dat er al een hoop grenzen waren bereikt, maar ik dat achteraf pas voelde. Ik merkte dat omdat ik al een hele tijd weet dat ik dingen wil veranderen. Wat die dingen waren wist ik niet precies. Ik maak lijstjes met de meest normale dingen waar ik echt heel blij van kon worden zoals regendruppels op het raam, de geur van een openhaard, een kindje die ik gisteren zag bij de ijswinkel die haar neus in een ijsje duwde terwijl ze met haar andere hand naar mij zwaaide. Vanavond was ik weer op de plek waar ik mijn het prettigste voel: op het strand. Daar ben ik in het hier en nu en lijkt er even geen buitenwereld te bestaan. Geen zorgen, geen kernwapens, geen stress. In mijn verhaaltjes komt het woord psychologie vaak terug. Ik geef mijn geld uit aan zakelijke en persoonlijke groei boeken…
Nu ik dagen achter elkaar bezig ben met bewust bezig zijn met mijzelf en het deel in woorden vallen er steeds meer stukjes als een puzzel in elkaar voor mij. Het leek even alsof ik een code had gekraakt toen al het bovenstaande had opgeschreven. Ik voelde meer wat ik bedoelde met 'gewoon': meer binnen MIJN comfort zone. Meer dingen die mij energie geven, minder dingen die mij teveel moeite kosten. Die dingen moet je leren en ervaren. Dat heb ik de afgelopen tijd mogen mee maken. Het was pittig, ik heb bij veel dingen bewezen dat ik het wel kan, maar nu is het aan mij om te voelen of ik er echt gelukkig van word.


Dat ervaren werd bij mij een soort dagelijks dingetje
DIT is waar ik mee bezig wil zijn. Die jaren bij een psycholoog, de trainingen die ik zelf extra ging volgen, de persoonlijke boeken die ik kocht, het was niet voor niets. Dit is wat ik interessant vind! Ik heb het zelfs nodig om hier elke dag even bewust mee bezig te zijn, het houdt mij op mijn goede pad waar ik heen moet gaan met mijn werk en privé leven. Ik wil meer dingen doen die voor MIJ voelen als gewoon. Die mij makkelijk af gaan. Die niet voelen als dingen buiten mijn comfort zone, waar ik echt heel veel energie in moet steken. Juist binnen mijn comfort zone, waar ik energie van krijg. Ik weet dat er veel mensen zijn die zeggen dat je 'gewoon' even moet doorbijten. Dat als je het maar vaak genoeg doet het makkelijker wordt. En dat is zo, voor sommige dingen. Bij mij is dat bijvoorbeeld scooter rijden. En sommige fotoshoots. Die doe ik nu wel graag. Maar het geldt niet voor alles.Bij een psycholoog werkte ik aan mijn angsten. Ik moest alle dingen die ik eng vond opschrijven en een cijfer geven. Hoe enger hoe hoger. De lijst was heel lang. We zouden de lijst gaan afwerken van minder eng naar eng met het cijfer 10 door ze echt te gaan doen. Dit is een therapie die inderdaad voor sommige angsten werkt. Maar voor mij idee niet voor alles. Er ontbreekt denk ik een cijfer. Hoe graag wil je het kunnen? Voegt het echt veel waarde toe aan je leven als je van die angst af bent? Wat is de toegevoegde waarde? Stel je durft niet zo goed met de trein te reizen (deze angst heb ik zelf gehad), maar je weet dat het je erg zou helpen om het te leren omdat je heel graag andere steden zou willen zien. Dan heeft het zin om die angst te overwinnen, of er in elk geval mee te leren omgaan. Dat heeft zin gehad om buiten je comfort zone te gaan. Die dingen kosten je eventjes erg veel moeite, maar het geeft je daarna wel meer energie dan het je kost. Dat soort angsten overwinnen is wel heel pittig! Ook omdat je soms van te voren niet weet of het je meer energie gaat opleveren. Soms moet je het echt eerst ervaren. Dat ervaren werd bij mij een soort dagelijks dingetje. Dag in dag uit ging ik spannende dingen aan om te voelen waar mijn grenzen lagen, om te presteren, om normaal te zijn, om te kijken of ik het kon, om te voelen of het mij meer energie ging geven dan het ging opleveren. Maar ook dat kan je doodmoe maken, het te veel buiten je comfort zone leven. Het wordt dan meer doelen behalen en trots zijn dat iets is gelukt, dan genieten van het doen.


Je hoeft niet alles net zo makkelijk te vinden in dit leven als anderen
Mijn tip: focus je dan ook niet teveel op de dingen die je eng vindt. Je hoeft niet alles te kunnen! Focus je op de dingen die wel bij je passen, die je misschien wel makkelijker kunt, waar je energie en levensvreugde van krijgt. Wat geeft je energie van de dingen die je wel je wel makkelijk kunt doen? Van welke dingen wordt je blij zonder dat het je echt super veel moeite en energie kost? Je hoeft ook niet in alles goed te zijn! Je hoeft niet alles net zo makkelijk te vinden in dit leven als anderen! Iedereen is uniek en iedereen heeft zo zijn eigen dingen. Het is eigenlijk net zo als een relatie. Je zou kunnen willen dat iedereen je ‘swiped’ en leuk vindt. Maar voor een relatie heb je maar één iemand nodig. Zo kun je het ook zien bij andere dingen. Je kunt je druk maken waarom niet alle banen bij je passen, maar je hebt maar één leuke baan nodig. Je kunt je druk maken om de dingen die je niet kunt, terwijl je met één kwaliteit ook zoveel wel kunt bereiken. Als je je kunt focussen op iets wat wel bij je past, dat gaat uitwerken, kan daar vast iets heel moois uitkomen!


Ben je op zoek naar een trots gevoel? Ga dan inderdaad eens buiten je comfort zone. Zoek je meer rust en geluk vibes? Grote kans dat dat gewoon binnen je comfort zone kunt vinden. Kies voor iets dat je energie geeft!


 

talk 
comments powered by Disqus
Lotte Manou Fotografie on Instagram  Lotte Manou Fotografie on Twitter Lotte Manou Fotografie on FacebookBlogSociety