HOME LOTTE MANOU FOTOGRAFIE BLOG SHOPCONTACT
25-3-2014

MY LIFE IN WORDS

00:47, niet echt bepaald de tijd om nog te bloggen, maar dat gebeurt wel vaker bij mij. Als ik dan eindelijk lekker in bed lig komen er opeens allemaal goede zinnen, plannetjes, ideeën of verhaaltjes bij me op. In het donker en met mijn ogen dicht tast ik het bureau naast mijn bed af, op zoek naar mijn notieboekje. Die ligt natuurlijk nog in mijn kantoortje. Ik draai me weer om en ik beloof mezelf dat ik morgen gelijk als ik wakker ben alles opschrijf waar ik nu nog aan denk of aan ga denken. Na een half uur, gok ik, ben ik nog steeds wakker en met nog meer zinnen en ik verbaas me elke avond weer over de kwaliteit van deze 'slaapzinnen’. Hoe lastig ik het overdag soms vind om mijn gevoel te omschrijven, hoe literair ik ’s nachts bezig kan zijn in mijn hoofd. Uiteindelijk besluit ik om mijn gedachten maar op virtueel papier te zetten voordat ze allemaal weer wegdrijven met mijn dromen. Alsof ik niet hoef na te denken gaan mijn vingers naar de toetsjes op mijn mac.
Vanaf eind December ben ik officieel begonnen met Lotte Manou fotografie en sinds de website online is gegaan heb ik leuke fotoshoots gedaan en zelfs al een grafische opdracht aangenomen. Het was even kijken hoeveel opdrachten er binnen zouden komen en hoeveel tijd ik daarvoor had, want naast de fotoshoots zelf ben ik ook veel bezig met het bewerken van de foto’s en andere dingen die bij een bedrijfje komen kijken zoals financiën, social media en mails beantwoorden. En dan vliegen de maanden opeens voorbij! Nu ik alweer een paar maanden aan het werk ben leer ik steeds beter wat ik fijn vind en hoe ik mijn tijd graag in wil delen. Het is natuurlijk elke week en eigenlijk elke dag wel anders en dat was wel even wennen, maar dat maakt het ook leuk, omdat geen enkele dag hetzelfde is. Mijn werktijden kunnen elke week weer anders zijn. Dat ligt aan de hoeveel fotoshoots die ik per week heb en wanneer de klanten kunnen. Zo werk ik ook in het weekend, maar dan neem ik bijvoorbeeld doordeweeks een dagje vrij. Ik krijg nu wel een steeds beter idee wat ik fijn vind qua ritme en indelen van mijn dagen. Natuurlijk moeten sommige dingen nog een gewoonte gaan worden. Het duurt even voordat het echt in mijn systeem zit.
  • Mijn email lezen doe ik het liefst twee keer per dag op vaste tijden. Dan ga ik er echt voor zitten en neem ik de tijd om me daarop te focussen. Voorheen keek ik standaard als ik op mijn mobiel keek ook even naar mijn mail, maar ik merkte dat dat toch afleidde, want elke keer als er een belangrijke mail binnen was gekomen, ging ik hem meteen beantwoorden. Zo ben je dan toch telkens 10 minuten afgeleid van de 'taak' die ik op dat moment aan het doen was. Het reageren op mijn mail probeer ik nu nog een keer per dag te doen, maar eigenlijk wil ik dat om de dag gaan doen.
  • Zoals jullie misschien al wel weten kan ik echt niet zonder lijstjes. Ik vind het onzettend handig om alles overzichtelijk op te schrijven en te bewaren. Vooral omdat mijn hoofd soms overstroomt van ideeën en dingen die ik nog moet doen. Op dat soort momenten is het fijn om een boekje bij de hand te hebben. Ik neem het overal mee naartoe. Ik vind het fijn om er ook echt de tijd voor te nemen. Zo ga ik minimaal een keer per week naar een koffietentje, of sinds een paar weken lekker naar een strandtent en dan ga ik gewoon dagdromen. Lijstjes maken over alles waar ik aan denk. Dat maakt mijn hoofd echt een stuk leger. Aan het begin van elke dag kijk ik dan even wat er op mijn lijstjes en planning staan en ga ik aan de slag.
  • Waar ik zelf veel aan heb is om doelen en deadlines te stellen voor mezelf. Zo streef ik ernaar om fotoshoots binnen een week af te hebben gemaakt en de klanten hun foto's te leveren. Maar ook doelen binnen het bedrijf zelf zoals wat ik nog kan verbeteren, wat ik nog graag zou willen bereiken.
  • Elke dag rond dezelfde tijd opstaan. De verleiding kan groot zijn om lekker in bed te blijven liggen, omdat je niet verplicht van 9 tot 5 aan het werk hoeft te zijn. Ik heb het geluk dat ik laatste tijd niet tot 11 uur door zou slapen als ik geen wekker zou zetten, want daardoor is het voor mij makkelijker om 's morgens op te staan. Soms hoef ik niet eens een wekker te zetten. Kopje koffie en aan het werk!
  • Schrijven doe ik het liefst zonder muziek, of met klassieke muziek op. Foto's bewerken juist liever met muziek! Note to self: maak playlist! Elke keer een ander nummer aanklikken is niet handig.
  • Computer en werkplek overzichtelijk houden vind ik ook een hele belangrijke! Het wordt al snel een rommeltje in mijn hoofd als mijn computer vol staat met mappen en bestanden die door elkaar staan. Ik heb een sticky note op mijn imac geplakt die me elke keer als ik foto's importeer of bestanden download, ze gelijk in de goede map op de juiste locatie zet. Binnenkort ga ik mijn externe harde schijf maar eens opschonen en uitzoeken.
  • Een paar werkvrije uurtjes inplannen, verplicht ontspannen. Het klinkt misschien gek, maar omdat ik voor mijn werk dingen doe die ik echt leuk vind is het soms moeilijk om daar even niet aan te denken, of er niet mee bezig te zijn. Het is namelijk ook echt een stukje van mij. Ik doe het met zoveel liefde en passie. Zo kon ik tot een paar maanden terug echt uren achter elkaar zo gefocust bezig zijn met beeldbewerking, dat ik gewoon vergat hoelang ik al bezig was, zonder pauzes te nemen. Nu let ik daar wel beter op. Ik ben ook al sneller geworden in het beeldbewerken, maar om het anderhalf uur moet ik echt even pauze nemen van mezelf, of gewoon iets anders gaan doen.
Ik ben naast fotografie ook druk bezig met allemaal andere leuke dingen. Elke dinsdag pas ik op bij drie hele leuke meiden en af en toe ook in het weekend bij andere gezinnen. Ik vind kinderen heel leuk. Als je mij toen ik klein was vroeg wat ik wilde worden, was dat 'moeder'. Dan ben ik op dit moment bezig met het leren van grafisch vormgeven. Ik ben ermee begonnen door bloggen. Ik ontwierp zelf de layout van mijn vorige website en voor blogartikels maakte ik ook al moodboards. Omdat ik heel erg perfectionistisch ben, wat soms ook echt heel vervelend kan zijn, heb ik het nooit erg gevonden om een paar uur iets te leren in mijn vrije tijd. Ik legde de lat hoog voor mijn werk en dus ging automatisch opzoek naar hoe ik dat kon bereiken. Ik kon bepalen wat ik wilde leren en wanneer ik dat ging doen. Het voelde eigenlijk niet eens als leren. Ook de graphics op deze website heb ik zelf gemaakt. Ik werd verliefd op fonts, digitale handschriften. Ik heb er in de loop der jaren zo ontzettend veel verzameld. Net als websites met een mooie vormgeving, oh en ook tijdschriften met een mooie vormgeving. Ik begon steeds meer interesse te krijgen in logo's en huisstijlen en ik heb nu zelfs de neiging om (kook)boeken alleen al aan te schraffen aan de hand van een mooie vormgeving. Ik ben misschien nog een dummie in de grafische wereld, maar gelukkig heb ik grote dromen die me door alle lastige weetjes en teksten heen sleuren. En net als fotografie is dit ook echt iets wat ik heel erg leuk vind om te doen. Ik heb een paar logo's en graphics gemaakt die te koop zijn via Etsy. De social media buttons zijn al gekocht door een paar fotografen uit het buitenland, dat geeft me een extra boost om door te gaan!

Het heeft ook allemaal wel met elkaar te maken wat ik leuk vind om te doen en te leren: interieur styling, fotografie, grafisch vormgeven, schrijven... Ik probeer zo mijn eigen 'droombaan' te creeren door te proberen goed te worden in wat ik leuk en interessant vind om te doen. Daarnaast heb ik nog een paar kleine dingetjes waar ik graag tijd aan besteed. Ik ben bezig om wat leuke bijeenkomsten te gaan plannen en met nog iets waar ik niet te veel over kan verklappen, maar voor 2015 en het liefst zo snel mogelijk, komt er een nieuwe website online van mij genaamd liela.nl.

Ik heb dromen en ideeën, maar altijd tijd te weinig. Alhoewel, zo voelt het. Ik ben pas 20, maar ik ben zo enthousiast dat ik graag alles vandaag nog zou willen uitwerken!

Hebben jullie nog grote dromen, ideeen of leuke plannetjes?Foto: Lotte Manou // Calligraphy quote: Molly Jacquescreatief  diary  dreaming 
comments powered by Disqus
Lotte Manou Fotografie on Instagram  Lotte Manou Fotografie on Twitter Lotte Manou Fotografie on FacebookBlogSociety